Al Delta de l’Ebre principalment es conrea
arròs.
Temps enrere, el Delta de l’Ebre era una zona
poc habitada i plena d’aiguamolls, la
salubritat de la zona i els terrenys fangosos dificultaven el conreu. L’any
1912 es va produir una introducció extensiva del conreu de l’arròs al Delta.
Les tècniques del conreu d’arròs al Delta han
anat evolucionant des dels seus inicis fins a la actualitat.
El mètode tradicional era el transplantament de l’arròs amb el
treball d’homes i animals. Els arrossers s’organitzaven en grups per coordinar
i gestionar sobre els treballs agrícoles.
Mètode antic
Per conrear l’arròs s’havien de seguir el
següents passos:
Abans d’iniciar el període de la sembra s’havien
d’anivellar les terres. A continuació, es
preparaven les terres airejant-les. Més tard , tenia lloc la inundació dels
arrossars amb una mescla entre l’aigua i la terra aconseguint així un terreny
més fangós. Per fer la primera plantada s’havien d’arrancar tot el planter.
El pagès feia petits munts, garbes. Una
vegada arrencat el planter i situades les garbes als carros els pagesos es
desplaçaven cap als arrossars per tal de plantar, altre cop, les garbes d’arròs.
Poc temps després d’haver acabat de plantar,
s’havien d’eliminar les males herbes que havien crescut per dins l’arrossar i s’abonaven
les terres. Més endavant es recollia l’arròs segant-lo amb l’ajut d’una corbella
o una falç. Després, es col·locava ’arròs
espigat damunt de la part que havien tallat i així no es mullava i no es feia
malbé
Es recollien les garbes situades per dins
l’arrossar i es posaven damunt d’una mena de plataformes de fusta per
treure-les.
Un cop sec, l’arròs es separava de la palla
amb l’ajuda d’unes forques. Quan l’arròs s’havia assecat estava preparat per al
seu comerç.
Mètode actual
En l’actualitat les tècniques del conreu de l’arròs utilitzen
el sistema de conreu per sembra directa. Aquesta tècnica comença al voltant del
1970.
El procés del conreu actual de l’arròs es el
següent:
Es passen els cultivadors que estan enganxats
als tractors i tenen com a objectiu aixecar els terrenys i airejar-los.
Un cop fet aquest pas, s’anivellen els
terrenys amb unes anivelladores làser. Després s’inunden els camps.
L’arròs se sembra directament als camps amb
una abonadora i 3 o 4 setmanes més tard s’hi aboquen els adobs i pesticides.
Més tard l’arròs es sega amb unes màquines
recol·lectores que a més de tallar la planta de l’arròs, separen els grans de
la palla y l’arros queda llest per ficar-lo a la carreta del tractor.
Opinió pròpia
Tot i que amb el procés actual la artesania s'està perdent molt, la producció d'arròs es molt major respecte la antiguitat.