Posted by : Sergi García dimarts, 11 de juny del 2013

Al Delta de l’Ebre principalment es conrea arròs.
Temps enrere, el Delta de l’Ebre era una zona poc habitada i plena d’aiguamolls, la salubritat de la zona i els terrenys fangosos dificultaven el conreu. L’any 1912 es va produir una introducció extensiva del conreu de l’arròs al Delta.
Les tècniques del conreu d’arròs al Delta han anat evolucionant des dels seus inicis fins a la actualitat.
El mètode tradicional  era el transplantament de l’arròs amb el treball d’homes i animals. Els arrossers s’organitzaven en grups per coordinar i gestionar sobre els treballs agrícoles.

Mètode antic

Per conrear l’arròs s’havien de seguir el següents passos:
Abans d’iniciar el període de la sembra s’havien d’anivellar les terres. A continuació, es preparaven les terres airejant-les. Més tard , tenia lloc la inundació dels arrossars amb una mescla entre l’aigua i la terra aconseguint així un terreny més fangós. Per fer la primera plantada s’havien d’arrancar tot el planter.
El pagès feia petits munts, garbes. Una vegada arrencat el planter i situades les garbes als carros els pagesos es desplaçaven cap als arrossars per tal de plantar, altre cop, les garbes d’arròs.
Poc temps després d’haver acabat de plantar, s’havien d’eliminar les males herbes que havien crescut per dins l’arrossar i s’abonaven les terres. Més endavant es recollia l’arròs segant-lo amb l’ajut d’una corbella o una falç. Després, es col·locava ’arròs espigat damunt de la part que havien tallat i així no es mullava i no es feia malbé
Es recollien les garbes situades per dins l’arrossar i es posaven damunt d’una mena de plataformes de fusta per treure-les.
Un cop sec, l’arròs es separava de la palla amb l’ajuda d’unes forques. Quan l’arròs s’havia assecat estava preparat per al seu comerç.

Mètode actual

En l’actualitat  les tècniques del conreu de l’arròs utilitzen el sistema de conreu per sembra directa. Aquesta tècnica comença al voltant del 1970.
El procés del conreu actual de l’arròs es el següent:
Es passen els cultivadors que estan enganxats als tractors i tenen com a objectiu aixecar els terrenys i airejar-los.
Un cop fet aquest pas, s’anivellen els terrenys amb unes anivelladores làser. Després s’inunden els camps.
L’arròs se sembra directament als camps amb una abonadora i 3 o 4 setmanes més tard s’hi aboquen els adobs i pesticides.

Més tard l’arròs es sega amb unes màquines recol·lectores que a més de tallar la planta de l’arròs, separen els grans de la palla y l’arros queda llest per ficar-lo a la carreta del tractor.

Opinió pròpia

Tot i que amb el procés actual la artesania s'està perdent molt, la producció d'arròs es molt major respecte la antiguitat.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Rius i Deltes - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -