Posted by : ursula dimecres, 12 de juny del 2013

De tots els rius del subcontinent indi, el Ganges, per cultura i tradició, és el més significatiu. Flueix per les planes gangáticas del nord de l'Índia cap a Bangla Desh, des del seu naixement en els Himalayas occidentals, a la regió política índia de Uttarakhand. Culmina un llarg viatge de 2.510 quilòmetres fins arribar al delta de Sundarbans, a la badia de Bengala. Durant molt temps ha estat considerat un riu sagrat pels hindús, i ha estat objecte de culte, entès com una encarnació de la deessa Ganga. També ha estat important històricament: moltes antigues capitals provincials o imperials (com Pataliputra, Kannauj, Kara, Allahabad, Murshidabad o Calcuta) van ser edificades en els seus bancs. El Ganges i els seus rius afluents reguen una conca d'un milió de quilòmetres quadrats que serveix com a base alimentària a milions de persones, amb una de les majors densitats de població del món.
El riu Ganges

El rio Ganges
Curs. La font del Ganges està en els Himalayas, a la zona geogràfica del petit estat d'Uttarakhand, al nord de l'Índia. Està format al seu inici per molts corrents i confluències de fonts, tot i que els rierols més importants són el Alaknanda, el Nandakini, el Pindar, el Mandakini i el Bhagirathi. Aquest últim és la veritable font: neix als peus de la glacera Gangotri, a una alçada de 3.892 metres.Després de fluir 200 quilòmetres per estretes valls de l'Himàlaia, el Ganges desemboca a la plana gangática a l'altura de la ciutat de pelegrinatge de Haridwar. Allà, un pantà desvia part de les seves aigües al canal del Ganges, que irriga la regió del Doab, a l'estat indi d'Uttar Pradesh. El Ganges, que fins aquell moment viatja cap al sud-oest, dóna un gir i es dirigeix ​​rumb sud-est, per les planes del nord de l'Índia.

El riu Ganges

Significat religiós. Situada als bancs del riu Ganges, la ciutat de Varanasi està considerada per alguns com la més sagrada de l'hinduisme i hi ha qui escampa en les seves aigües les cendres dels éssers estimats morts. El Ganges és esmentat pel Rig Veda, la més primerenca de les escriptures hindús. Apareix en el Nadistuti sukta (Rig Veda 10.75), que llista els rius des de l'est a l'oest. Hi ha una altra referència a la paraula "Ganga" (RV 6.45.31) en el text, però no està clar si es refereix al riu.Alguns hindús creuen a més que la vida està incompleta si no es banyen al Ganges almenys una vegada a la vida. Moltes famílies hindús mantenen una urna d'aigua del Ganges al seu habitatge. Això es fa perquè dóna prestigi mantenir a casa aigua del sagrat Ganges, de manera que si algú mor, pugui beure una mica d'aquesta aigua.

Contaminació i ecologia. El riu Ganges ha estat considerat un dels més bruts del món. Les aigües del riu comencen a patir contaminació des de la font.En seu discórrer per àrees densament poblades, el Ganges pateix la contaminació humana-bacteriològica, fecal-, pel que el consum de les seves aigües presenta un alt risc d'infeccions.
Font d'informació: Riu Ganges

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Rius i Deltes - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -