Posted by : David Abella dimecres, 12 de juny del 2013

Anteriorment hem esmentat independentment com a arquitectura dels rius i deltes els ponts i els canals, ara esmentarem els elements arquitectònics restants:

SALINES

Definició: Indret el qual es beneficia de la sal comuna, per evaporació de l’aigua de la mar o de llacs o fonts d’aigua salada o per extracció d’una mina o jaciment de la sal gemma o de salmorra
Delta de l'Ebre
saturada obtinguda en dissoldre la sal gemma en aigua dolça, que hi és injectada.

Procediments d’obtenció de sal:
-          Gemma: Es fon el mineral en forns rotatius a temperatura de 800ºC i se separen les impureses i es remogut constantment mentre cristal·litza cristalls grossos.
-          Salmorra: El procediment emprat per a aconseguir la sal de salmorres obtingudes en injectar aigua dolça al si de jaciments de sal gemma, i també, en alguns casos, per a obtenir-la d’aigües salades, consisteix a eliminar les impureses per mètodes químics i a evaporar posteriorment l’aigua.
-          Aigües Salades: En les zones d’insolació llarga i intensa, hom sotmet les aigües salades, especialment les de la mar, a evaporació gradual en dues sèries successives de basses de poca profunditat.

Conclusió: Aquest indret sol trobar-se vora el mar i a Catalunya trobem com a principals les del Delta de l’Ebre.

PISCIFACTORIES

Definició: Establiment o conjunt d’instal·lacions on es practica la piscicultura, és a dir, la cria i desenvolupament de peixos a fi de comercialitzar-los o d’emprar-los en repoblaments.

Principals piscifactories de Catalunya

Piscifactoria de Bagà



Conclusió: A Catalunya podem trobar moltes piscifactories que es troben normalment a la vora de rius i mars, és a dir,

CENTRALS HIDRAULIQUES
Definició: Central elèctrica que transforma l’energia mecànica de la caiguda de l’aigua (energia hidràulica) en energia elèctrica.

Parts de la central hidràulica:
-      
         - Circuït elèctric:

o   obra de presa
o   entrada d’aigua al canal
o   canal d’alimentació
o   cambra d’aigua
o    conducció forçada
o   canal de sortida d’aigua

-         - La central elèctrica.

Conclusió:  Les centrals hidràuliques són un tipus de central que necessita una pressa per tal d’utilitzar l’energia del salt d’aigua però es una energia mitjanament neta i ajuda al medi ambient.

PRESSES I EMBASSAMENTS

Pantà de Siurana
Definició: Definim com a pressa un obstacle artificial, generalment d’obra, construït a través d’un riu, en un estany, etc, per desviar l’aigua o detenir-la per tal de fer-la arribar a un lloc determinat o per tal de regular-ne el cabal, embassar-la, crear un saltant per a aprofitar-ne l’energia, etc i definim embassament com un sector de terreny impermeable i planer, recobert per un mantell d’aigües poc profundes, sovint fangoses que es sol utilitzar per recollir l’aigua de la pluja i utilitzar-la per un poble.

A la província de Tarragona trobem com a pantans o embassaments principals el Pantà de Siurana i el de Riudecanyes, no obstant no són molt coneguts a escala nacional.


Conclusió: Les presses han permès a moltes ciutats estalviar gran quantitat d’aigua tot i que el cost territorial i constructiu d’una pressa es molt elevat. Però normalment quan es construeix una pressa també s’afegeix  més d’una turbina que proporciona electricitat al municipi.

{ 1 comentaris... read them below or add one }

  1. Baccarat Rules - Ville of Lille
    In the case of Baccarat, the only thing you หาเงินออนไลน์ can say is: “The game must be played worrione in the highest or 카지노 lowest rank, and not so high as the house edge.

    ResponElimina

- Copyright © Rius i Deltes - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -